Rondje fietsen rondom de voormalige Zuiderzee!

21-06-2017 17:18

Vandaag was het schitterend weer en daarom besloot ik om een stukje te gaan fietsen. Ik had in gedachte om wat foto's te maken in Bunschoten-Spakenburg van de Syntus Utrecht bussen. De bestelde bussen zijn inmiddels allemaal binnen dus de tijdelijke wagens zullen vast niet meer heel lang rijden. Onderweg kon ik ook nog wat bussen van OV Regio IJsselmond vastleggen. 

Aan het begin van mijn fietstocht kon ik eerst een bus van OV Regio IJsselmond vastleggen. De bus rijdt hier op de N-weg tussen Nijkerk en Zeewolde als lijn 142. Deze buslijn rijdt tussen Nijkerk, Zeewolde en Harderwijk. De bus is van het type Iveco Crossway en draagt nummer 5534. 

OV Regio IJsselmond Iveco Crossway Bus 5534 Lijn 142

OV Regio IJsselmond Crossway 5534 als lijn 142 richting Zeewolde en Harderwijk op de Spiekweg.

Ik fietste verder eerst richting Nijkerk en vervolgens volgde ik het Nijkerkernauw over de Zeedijk en de Oostdijk. Op de Oostdijk kwam ik nog wat interessants tegen. Hier lagen namelijk tankversperringen uit de Tweede Wereldoorlog. Destijds was de Oostdijk onderdeel van de Grebbelinie die helemaal van de Rijn in Rhenen tot Bunschoten-Spakenburg liep. De tankversperringen die we hier zien bestaan uit een betonnen blok met daarin spoorstaven. Deze versperringen worden ook wel 'asperges' genoemd.

Tankversperringen Tweede Wereldoorlog Bunschoten Spakenburg

De tankversperringen op de Oostdijk met op de achtergrond het Nijkerkernauw.

Eenmaal aangekomen in Bunschoten-Spakenburg zocht ik een leuk plekje op om wat foto's te maken van de Syntus Utrecht bussen. Op de Broerswetering, vlak bij het centrum, kwam eerst lijn 503 richting Eemdijk langs. Deze buslijn is een buurtbus die gereden wordt met Mercedes-Benz Sprinter busjes.

Syntus Utrecht Lijn 503 Eemdijk - Bunschoten - Nijkerk

Syntus Utrecht Mercedes-Benz Sprinter nummer 101 als lijn 503 op de Broerswetering in Bunschoten-Spakenburg.

Vlak daarna kwam lijn 76 langs. Ik hoopte natuurlijk op een tijdelijke bus aangezien die binnenkort niet meer op deze lijn te zien zijn. Ik had geluk! De 1176 die eigendom is van Tourquase kwam langs. Deze ambassador heeft vroeger ook in deze concessie gereden bij Connexxion.

Syntus Utrecht Ambassador 1176 Bunschoten-Spakenburg Lijn 76

Ambassador 1176 van Tourquase op lijn 76 naar Amersfoort.

Na lijn 76 ging ik wat verderop staan meer bij het centrum. Daar kwam lijn 572, een andere buurtbus, langs. Eerst de bus richting Soest en vlak daarna lijn 572 richting Amersfoort.

Syntus Utrecht Mercedes-Benz Sprinter 114 Lijn 572

Lijn 572 richting Soest werd gereden met de Syntus 114

Lijn 572 Bunschoten-Spakenburg Syntus Utrecht

Lijn 572 richting Amersfoort werd gereden door een andere Mercedes-Benz Sprinter.

Vlak daarna kwam alweer de volgende lijn 76 door Bunschoten-Spakenburg heen. Ik had het geluk weer een tijdelijke bus te treffen. Ditmaal een Mercedes-Benz Citaro die vroeger bij QBuzz heeft gereden. Het betreft de Syntus Utrecht 1133.

Syntus Utrecht Citaro 1133 Lijn 76 Amersfoort Bunschoten Spakenburg

De Syntus Utrecht Citaro 1133 maakt de bocht vlak bij het centrum van Bunschoten-Spakenburg richting de bushalte Broerswetering als lijn 76.

Ik wachtte nog één lijn 76 af om te kijken welke bus daar op reed. Ik had het geluk weer een tijdelijke bus te treffen! Een andere Tourquase Ambassador kwam langs, ditmaal de 1179. Het verkeersbord had ik vanzelsprekend liever niet op de foto, maar ik wilde wel graag het water erbij. 

Syntus Utrecht Ambassador 1179 Lijn 76 Amersfoort

Syntus Utrecht Ambassador 1179 als lijn 76 richting Amersfoort.

Vervolgens verliet ik het voormalige vissersdorp weer per fiets. Ik verliet Bunschoten-Spakenburg bewust aan de noordkant om nog even langs de haven te komen. Als je daar langskomt lijkt het net of je echt even terug bent in het verleden met alle oude botters die er liggen. 

Botters in historische haven Bunschoten-Spakenburg

Oude botters in de haven van Bunschoten-Spakenburg.

Op de terugweg kon ik ook weer een OV Regio IJsselmond bus vastleggen. Ditmaal lijn 142 richting Nijkerk die zich een weg baant over de Spiekweg omringd door groen.

OV Regio IJsselmond Iveco Crossway 5517 Lijn 142 Nijkerk

OV Regio IJsselmond Iveco Crossway 5517 als lijn 142 naar Nijkerk op de Spiekweg.

Met deze foto sluit ik het verslag af. Bedankt voor het lezen en laat je reactie, opmerkingen of toevoegingen vooral aan me weten via de mail of in het gastenboek hier op de website.