Station Hoek van Holland Haven

23-08-2014 16:45

Vandaag heb ik een bezoekje gebracht aan het station van Hoek van Holland Haven. Wegens een storing reden de treinen maar tot Maassluis en moest ik met de vervangende NS bus verder naar Hoek van Holland. 

Vroeger was station Hoek van Holland Haven een belangrijk station met vele internationale treinen naar o.a. Duitsland, Moskou en Scandinavië die een overstap boden op de boot naar Engeland maar tegenwoordig is daar niks meer van over. Alleen de sprinters tussen Rotterdam en Hoek van Holland rijden er nog. Maar van die glorierijke geschiedenis van het station is nog wel heel veel te zien. Het station heeft 4 kopsporen en 2 doorgaande sporen, die 2 doorgaande sporen liggen wat verder van het stationgebouw af en lopen in een grote boog. (spoor 1 & 2)

Station Hoek van Holland SGMm

Spoor 1 & 2 gezien vanaf het stationsgebouw

Station Hoek van Holland

Spoor 1 & 2 kijkend richting het stationsgebouw

Het stationsgebouw dateert van 1893. Tegenwoordig zit er een Japans restaurant in het gebouw en zijn er faciliteiten van Stena Line aanwezig. Spoor 3 (het spoor wat aan het stationsgebouw grenst) wordt als enige van de 4 kopsporen een enkele keer nog wel gebruikt. 

Station Hoek van Holland

Spoor 3, rechts een reclamebord van het Japanse restaurant

Station Hoek van Holland

De sporen 4, 5 & 6 en rechts de toegang tot de Stena Line boot

Zoals wel duidelijk te zien is op de foto worden spoor 4, 5 & 6 al een hele poos niet meer gebruikt. De sporen zijn overwoekerd door planten en het onkruid lijkt het zelfs goed te doen op het perron. Al het stationsmeubiliair is verwijderd op de prullenbakken na. In 2017 worden de treinen tussen Rotterdam en Hoek van Holland vervangen door een metro en zal ook de laatste sfeer van het internationale reizen verdwijnen. Dan wijst alleen onderstaande koersbord nog op het internationale verleden van station Hoek van Holland Haven.

Koersbord Londen Hoek van Holland - Keulen

Koersbord van een internationale trein vanuit Duitsland naar Hoek van Holland. Tussen haakjes staat de overstap op de boot naar Engeland aangegeven. (Bord is afkomstig uit mijn persoonlijke collectie)