Duvedec op de lijndienst in IJsselmond

26-05-2016

Rond 2011 geleden reden er nog dagelijks bussen van het type Duvedec door Flevoland. Lijn 144 van Harderwijk naar Zeewolde werd toen zelfs nog volledig met bussen van het type Duvedec gereden. Daarmee was de concessie IJsselmond een van de laatste concessies waar het bustype nog te vinden was. Destijds had Connexxion het gebied in handen, maar tegenwoordig rijdt OV Regio IJsselmond er. Dit is een dochteronderneming van Connexxion. Toen er vandaag een Crossway mankementen vertoonde, mocht een Duvedec op lijn 142 invallen. Dat zie je niet vaak!

Om 16:09 vertrekt altijd lijn 142 van busstation Harderwijk richting Zeewolde en Nijkerk. De Crossway die deze rit ging rijden stond echter ter hoogte van de halte Harderhaven stil wegens mankementen. Daardoor moest er een vervangende bus geregeld worden. Duvedec nummer 17 van Smit Reizen was beschikbaar en kreeg de eer om als lijn 142 de rit naar Nijkerk te gaan rijden. Ik had de eer dat dat toevallig de rit was die ik wilde gaan nemen en daardoor in een duvedec terecht kwam. Even op ovzoeker.nl kijken, leerde mij dat de duvedec ook de rit weer terug naar Harderwijk ging rijden. Ik heb de bus toen opgewacht tussen de bushaltes Naarderweg en Overloop in Zeewolde. Eerst kwam de 159 naar Almere langs, gereden door de 5742.

OV Regio IJsselmond Volvo 5742 als lijn 159 in Zeewolde.
OV Regio IJsselmond Volvo 5742 als lijn 159 in Zeewolde.

Zo'n vijf minuten later kwam Smit Reizen duvedec nummer 17 als lijn 142 naar Harderwijk langs. De bus wordt ook ingezet voor pendelvervoer naar het Dolfinarium en is daarvoor met stickers voorzien van een vrolijk uiterlijk met ondere andere walrussen.

Smit Reizen Duvedec als lijn 142 in Zeewolde.
Smit Reizen Duvedec als lijn 142 in Zeewolde.

Doordat lijn 142 een rondje rijdt door Zeewolde was de bus via een binnendoorweggetje per fiets weer in te halen. Daardoor kon ook onderstaande foto nog gemaakt worden waarbij de bestickering iets duidelijker zichtbaar is.

Smit Reizen Duvedec 17 als lijn 142 naar Harderwijk.
Smit Reizen Duvedec 17 als lijn 142 naar Harderwijk.