Trams

Amsterdam

De Nederlandse hoofdstad kent een uitgebreid tramnetwerk dat geëxploiteerd wordt door de GVB. Het Centraal Station is een belangrijk knooppunt van trams. Hier komen de tramlijnen 2, 4, 11, 12, 13, 14, 17, 24 en 26. Veruit de meeste lijnen worden gereden met trams van het type Combino. Een aantal lijnen worden echter gereden met het al iets oudere tramtype 11G en 12G van de fabrikant BN. In onderstaande video zijn diverse opnames van trams rondom het Centraal Station te zien. 

11G & 12G

De Amsterdamse trams van de types 11G en 12G zijn momenteel de oudste dienstvaardige trams in Amsterdam. De 11G trams zijn, in tegenstelling tot de 12G trams, tweerichtingwagens. De 11G trams zijn genummerd van 901 tot en met 920. De eenrichtingwagens (12G) zijn genummerd van 817 tot en met 841. Allemaal zijn ze gebouwd door de Belgische fabrikant BN. Tegenwoordig is dit bedrijf opgegaan in Bombardier. De trams zijn ook bekend onder de twee bijnamen die ze hebben gekregen: 'trapwagens' en 'hangbuiken'. De eerstgenoemde bijnaam kan verwijzen naar twee kenmerken van de tram. Allereerst naar de bediening met behulp van voetpedalen en als tweede naar de lagevloer in de middenbak. Dit zorgt er namelijk voor dat het voorste en achterste gedeelte van de tram alleen te bereiken zijn met een klein trappetje. Dit lage middengedeelte is ook meteen de reden van de bijnaam 'hangbuiken'.

Combino

Sinds 2002 rijden er bij het GVB in Amsterdam trams van het type Combino. Deze trams zijn gebouwd door Siemens. De totale serie van trams van het type Combino voor de Nederlandse hoofdstad bestaat uit maar liefst 155 trams. Deze zijn genummerd van 2001 tot en met 2151. Dit zijn allemaal eenrichtingtrams. Daarnaast zijn er ook nog vier tweerichtingtrams. Deze hebben de nummers 2201 tot en met 2204 gekregen.